Kindvriendelijke steden en gemeenten

Op deze website vind je informatie over het label kindvriendelijke steden en gemeenten, voor lokale besturen die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag.

Toolkit voor Vlaanderen

Test zelf uit hoe je jouw stad of gemeente leefbaarder maakt voor iedereen

In Vlaanderen bestaat al een jarenlange betrokkenheid op de beweging Child Friendly Cities en de initiatieven rond kindvriendelijkheid. Na een testfase in 2012 en 2013 vertaalde Bataljong, met de hulp van een aantal partners, de toolkit van Child Friendly Cities naar de Vlaamse context. In 2018 kreeg de toolkit een stevige update en Bataljong optimaliseert de tools voortdurend.

Met de toolkit kan elke stad en gemeente haar kindvriendelijkheid in kaart brengen en een strategie kindvriendelijkheid uittekenen. Kindvriendelijkheid is op die manier een steeds na te streven doel, nooit een eindresultaat. Lokale besturen die lid zijn van Bataljong kunnen de tools gratis gebruiken om zelfstandig of onder begeleiding van Bataljong een traject naar kindvriendelijk beleid af te leggen. Meer info over de toolkit kan je vinden via bataljong.be/toolkit-kindvriendelijk-beleid.